Wiosna w pełni, nasze ogrody perfekcyjnie rozkwitły. Cieszymy się zielenią i z radością podziwiamy rozkwitające rośliny. Za niedługi czas pojawią się pierwsze owoce albo warzywa, będziemy je zbierać albo magazynować, wyłącznie jaki sposób na przechowywanie jest najdoskonalszy? Jedzenie najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, zapobiega to robieniu się wilgoci a tym samym ogranicza czy wręcz uniemożliwia powstawanie grzybów lub pleśni, dostawaniu się owadów a również wysuszeniu naszych zbiorów. Drugim warunkiem, który musi być wykonany by nasze zbiory przez długi czas zachowywały świeżość, jest pojemnik wykonany ze szkła. W owej sytuacji, najdoskonalszymi pojemnikami do przechowywania żywności są ewidentnie słoiki. Szczelność i wykonanie ze szkła, gwarantuje nam, iż jedzenie nie straci zbytnio na własnej wartości witalnej, ale ochroni się je jeszcze od sporej ilości negatywnych składników zewnętrznych.